Recentment ha sigut noticiable i amb moltíssima repercusió si el nucli intern del nostre planeta ha frenat, accelerat o parat el seu gir de rotació i les conseqüències que podria tenir en el nostre dia a dia.

Tot ve de la publicació d’un article a Nature (el podeu veure aquí) on dos geocientífics i sismòlegs xinesos, Yang i Song, publiquen un estudi realitzat amb la comparació d’ones sísmiques que han recorregut el mateix camí intern al nostre planeta i han passat pel nucli intern. Aquesta comparació dona lloc a diferències que els ha permès inferir que el nucli s’ha vist frenat en la seva rotació diferencial fa unes quantes dècades.

Yang i Song troben que les ones refractades (blau) canvien amb el temps i no les reflexades (violeta), proporcionant evidència del gir del nucli intern de la Terra.

Yang i Song troben que les ones refractades (blau) canvien amb el temps i no les reflexades (violeta), proporcionant evidència del gir del nucli intern de la Terra. Image credit: Michael Vincent

 

I què vol dir la rotació diferencial del nucli? El nucli realment està frenant i es podria parar?

El fet que el nucli extern sigui líquid i l’inter sòlid fa que existeixi un desacoplament en els seus moviments i que el nucli intern pugui girar al seu propi ritme. És en base a això que els canvis mesurats amb les ones sísmiques i la constatació amb altres evidències com la duració del dia i el camp magnètic es pugui dir que aquesta rotació ha pogut disminuir respecte al nucli extern. Altres estudis com el de Vidale i Wei Wang (podeu consultar aquí),  també van posar de manifest una subrotació del nucli respecte al matell de la Terra en cert moment però que després s’ha tornat  accelerat. El tema està totalment obert i caldrà més investigació en el futur.

En veritat el que s’està dient quan es diu que es frena o accelera és que en referència amb les altres capes del planeta Terra el gir que experimenta el nucli sigui més ràpid o més lent. Fins i tot si s’arribés a frenar en cert grau, des de la nostra perspectiva podriem dir que el nucli va cap enrera. És producte del sistema de referència des d’on ens ho mirem, no vol dir que realment s’aturés o comencés a girar al revés. És com quan anem en cotxe a una certa velocitat i adelantem un altre cotxe i sembla que vagi enrera. No va enrera, simplement va més lent que nosaltres.

Moltes incògnites surgeixen d’aquests canvis en la rotació del nucli i són difícils de ser respostes. El planeta com objecte dinàmic on tot s’interrelaciona, qualsevol canvi pot tenir conseqüències, per exemple en la duració del dia i la interacció Terra-Lluna. Si més no, l’ordre dels canvis mesurats no hauria de tenir cap influència en el nostre dia a dia, sino en una escala de temps geològics.

De la Universitat Complutense de Madrid, el profesor Maurizio Mattesini va realitzar aquesta entrevista molt completa i dóna llum a diverses questions relacionades amb el tema. Podeu veure-ho a continuació.

El LEGEF també va ser preguntat sobre el tema i es va publicar una entrevista divulgativa a la coordinadora M. Tapia sobre el tema al diari Segre, també us l’adjuntem a continuació.