[ACTUALITZAT: a 21 de setembre de 2023 ]

El passat 28 d’agost a les 17:42 UTC hora universal (19:42 hora oficial) es va produir un terratrèmol de magnitud considerable, M4.2, al límit entre Osca i la Val d’Aran, segons va informar l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) en un comunicat. Va ser sentit àmpliament a la zona sense fer danys. Aquest sisme li van seguir un centenar de rèpliques els dies posteriors de les quals destaquen una de magnitud M3 quasi dos hores més tard del sisme principal (2023-08-28 19:32:10.3UTC) i una altra de M2.5 quasi quatre hores més tard (2023-08-28 21:54:11.8UTC).

Les estacions del Laboratori d’Estudis Geofísics Eduard Fontserè, LEGEF, van registrar àmpliament en tot el territori català aquests terratrèmols. A la Figura 1 es pot observar la localització on van tenir lloc aquest sismes i la representació de les dades sísmiques del dia 28 d’agost corresponents a l’estació sísmica de Poblet.

       

 

 

 

 

 

 

Figura 1. Esquerra. Mapa de localització del terratrèmol cortesia d’ICGC. Dreta. Helicoide de 24 hores del registre sísmic del dia 28 d’agost de 2023 corresponent a la component vertical de l’estació POBL, filtrada per observar només els curts periodes de la vibració i on s’observen diversos sismes. El primer de M3.6 correspon a una altra serie de sismes als Hautes Pyrenées que no tenen a veure amb els del límit d’Osca-Val d’Aran que són els altres indicats.

Algunes altres estacions de les que disposa el LEGEF es mostren a la Figura 2.

 

 

Figura 2. Helicoides de 24 hores del registre sísmic del dia 28 d’agost de 2023 corresponent a la component vertical filtrada per observar només els curts periodes de la vibració de l’estació situada a l’Observatori Fabra (esquerra) i de l’estació situada al túnel del Cadí (dreta)

L’evolució d’aquesta crisi sísmica que es mostra a la Figura 3 ens ofereix un registre temporal encapçalat pel sisme principal del dia 28 d’agost, seguit de moltes rèpliques properes en el temps amb dos destacades en les hores següents que quasi van ser de magnitud 3, seguit d’uns quinze dies on els sismes no van superar el grau de magnitud i després un repunt d’activitat el 14 de setembre amb una rèplica de magnitud superior a 2 (comunicati el dia 21 de setembre amb una altra rèplica de magnitud superior a 2 i que per l’hora va ser àmpliament sentit (comunicat). Caldrà veure com continua aquesta activitat en els dies següents.

Figura 3. Evolució temporal de l’activitat sísmica a la Val d’aran/Osca des de 26 d’agost fins a 21 de setembre. Dades consultades als butlletins d’ICGC a data de 21/09/2023.